Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Keks bakaliowy"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1371
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4262
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1371
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4262
Składniki
Mój ulubiony keks. Ciasto jest wilgotne, pachnące, bakaliowe. Aniela Hnatyszyn z Braniewa
Migdały siekam, daktyle i figi kroję, rodzynki namaczam i osączam. Bakalie (łyżeczkę migdałów zostawiam) mieszam z połową mąki.
Margarynę ucieram z cukrem pudrem, dodaję po jajku, następnie pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec łączę utarty tłuszcz z bakaliami.
Ciasto piekę 40-45 min w 180°C w formie z pergaminem, posypane migdałami. Studzę, wyjmuję z formy z papierem. Smaruję ze wszystkich stron polewą czekoladową, a wierzch dodatkowo glazurą, przybieram orzechami.Źródło: Kobieta i życie