Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Keks błyskawiczny"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 246
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 246
Składniki
Bakalie namoczyć we wrzątku z dodatkiem rumu. Kiedy zmiękną, osączyć, drobno posiekać (z orzechów usunąć skórki), wymieszać z łyżką mąki.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem (także waniliowym). W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku, stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Dodać, aromat, sodę rozpuszczoną w mleku, delikatnie wymieszać z białkami i bakaliami.
Ciasto przelać do formy do pieczenia (najlepiej podłużnej) wysmarowanej masłem, wysypanej mąką. Keks piec ok. 60 min w temp. 180°C. Po upieczeniu pozostawić w formie aż do wystygnięcia. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem (ew. polukrować i obsypać bakaliami).
Po ok. pół godziny pieczenia uchyl piekarnik i szybkim ruchem natnij ciasto wzdłuż, by zapobiec nierównemu pękaniu.
ok. 90 minut.Źródło: Twoje Imperium