Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny keks ale zamiast skórek kandyzowanych czy orzechów jest pełen suszonej kwaskowej żurawiny. Po upieczeniu możemy go polukrować, udekorować polewą czekoladową lub zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Proporcje na keksówkę 12x20
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118968
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8800
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2736
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118968
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8800
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2736
Składniki
Żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 20 min. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie ucieramy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i na przemian z białkami dodajemy do ciasta ciągle ucierając. Żurawinę odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy w 1 łyżce mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 min.