Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny keks ale zamiast skórek kandyzowanych czy orzechów jest pełen suszonej kwaskowej żurawiny. Po upieczeniu możemy go polukrować, udekorować polewą czekoladową lub zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Proporcje na keksówkę 12x20
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 5483
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 93
Pikle ogórkowe to obowiązkowy element każdej domowej spiżarni ze względu na s...
Odsłon: 1074
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 382
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 23
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 5483
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 93
Pikle ogórkowe to obowiązkowy element każdej domowej spiżarni ze względu na s...
Odsłon: 1074
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 382
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 23
Składniki
Żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 20 min. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie ucieramy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i na przemian z białkami dodajemy do ciasta ciągle ucierając. Żurawinę odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy w 1 łyżce mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 min.