Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z makiem i bakaliami to znakomity pomysł na świąteczny wypiek. Genialnym patentem, który zastosowała tutaj Ewa Wachowicz, jest obsypanie bakali mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadają na dno. Jeśli macie ochotę, ciasto możecie oblać polewą lub tak jak my, przyozdobić je skórką z pomarańczy.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336691
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4040
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423172
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2614
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336691
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4040
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423172
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2614
Składniki
Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, przesyp do miski i wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Do miski wybij jajka i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak, a następnie roztopione masło. Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Na sam koniec wsyp bakalie i ponownie zamieszaj.
Keksówkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.
Ciasto piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po czym wyjmij z foremki i przyozdób startą skórką z pomarańczy.