Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z makiem i bakaliami to znakomity pomysł na świąteczny wypiek. Genialnym patentem, który zastosowała tutaj Ewa Wachowicz, jest obsypanie bakali mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadają na dno. Jeśli macie ochotę, ciasto możecie oblać polewą lub tak jak my, przyozdobić je skórką z pomarańczy.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 48
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7149
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 124
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 868
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 48
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7149
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 124
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 868
Składniki
Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, przesyp do miski i wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Do miski wybij jajka i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak, a następnie roztopione masło. Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Na sam koniec wsyp bakalie i ponownie zamieszaj.
Keksówkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.
Ciasto piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po czym wyjmij z foremki i przyozdób startą skórką z pomarańczy.