Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z makiem i bakaliami to znakomity pomysł na świąteczny wypiek. Genialnym patentem, który zastosowała tutaj Ewa Wachowicz, jest obsypanie bakali mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadają na dno. Jeśli macie ochotę, ciasto możecie oblać polewą lub tak jak my, przyozdobić je skórką z pomarańczy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, przesyp do miski i wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Do miski wybij jajka i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak, a następnie roztopione masło. Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Na sam koniec wsyp bakalie i ponownie zamieszaj.
Keksówkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.
Ciasto piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po czym wyjmij z foremki i przyozdób startą skórką z pomarańczy.