Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z makiem i bakaliami to znakomity pomysł na świąteczny wypiek. Genialnym patentem, który zastosowała tutaj Ewa Wachowicz, jest obsypanie bakali mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadają na dno. Jeśli macie ochotę, ciasto możecie oblać polewą lub tak jak my, przyozdobić je skórką z pomarańczy.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 25192
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 195
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 410
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 590
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 25192
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 195
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 410
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 590
Składniki
Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, przesyp do miski i wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Do miski wybij jajka i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak, a następnie roztopione masło. Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Na sam koniec wsyp bakalie i ponownie zamieszaj.
Keksówkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.
Ciasto piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po czym wyjmij z foremki i przyozdób startą skórką z pomarańczy.