Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć moi kochani! Spieszyłam się z tym wpisem, bo keks, który dzisiaj Wam pokazuję jest przepyszny,a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Jeżeli nie macie za wiele czasu w przedświątecznym zamieszaniu, taki keks sprawdzi się doskonale – jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący, mięciutki … no po prosty rewelacja :)
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 912
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1163
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 523
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 912
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1163
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 523
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od wsypania cukru do misy robota. Dodajemy masło i ucieramy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.
W tym czasie do drugiej miski przesiewam mąkę, dodaję też proszek do pieczenia i sól.
Wracamy do masła z cukrem. Dodajemy do niego kolejno jajka, jedno po drugim, w odstępach najlepiej około minuty.
Teraz pora na suche składniki (mąka, proszek do pieczenia i sól). Dodaję do masy i miksuję krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączam robota. Do ciasta wlewam w dwóch etapach maślankę. mieszam drewnianą łyżką aż ciasto wchłonie całą maślankę. Dosypuję bakalie i ponownie dobrze mieszam.
Foremkę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Przekładam do niej ciasto, delikatnie wyrównuję wierzch. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 1 godziny i 20 minut. Warto przed wyjęciem ciasta zrobić test suchego patyczka.
Gotowy keks po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, polukrować lub tak jak ja, polać czekoladową polewą i ozdobić. Smacznego!!!