Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks orzechowy jest wyśmienity i wbrew pozorom wcale nie jest trudny.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242742
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242742
Składniki
Keksówkę o długości ok. 25cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C.
Cukier ucieramy z miękkim masłem do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masy.
Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.
Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy uzupełnimy całą keksówkę, spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta.
Pieczemy około godzinę. Studzimy w formie i kiedy ciasto będzie zimne wyjmujemy z blaszki, obdzieramy papier i układamy na talerzu. Aby keks jak najdłużej zatrzymał swoją świeżość owijamy go bawełnianą ściereczką.