Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks owocowy z orzechami"
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 165
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 84
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2156
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 152
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 165
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 84
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2156
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 152
Składniki
Do dużej misy wsyp pokrojone kandyzowane czereśnie, suszone śliwki i daktyle. Owoce zalej likierem tak, aby były przykryte i odstaw na pół godziny, żeby dobrze nasiąkły. Czekając, kilka razy je wymieszaj.
Pokrojone orzechy dodaj do suszonych owoców. Jedną czwartą mieszanki odłóż. Do reszty dosyp mąkę krupczatkę z cukrem. Pod koniec wmieszaj ubite jajka i wszystko połącz.
Formę na keks wysmaruj tłuszczem i wyłóż dwiema warstwami folii aluminiowej. Górną warstwę folii ponownie posmaruj masłem. Napełnij formę przygotowaną masą. Na wierzchu rozłóż odłożone wcześniej owoce i orzechy.
Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz ciasto ok. 100 minut (dopóki wkłuwany patyczek nie będzie czysty). Następnie odkryj keks i dopiekaj jeszcze 20 minut, kilka razy skrapiając ciasto likierem.
Po upieczeniu poczekaj, aż keks wystygnie w formie. Potem wyjmij go na metalową kratkę. Gdy będzie już zupełnie letni, owiń go bawełnianą ściereczką i włóż na noc do lodówki.
Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 436 kcalŹródło: Na żywo