Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 356
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 89
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 53
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 356
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 89
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 53
Składniki
Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka na puszystą masę. Wsypujemy połowę mąki, proszek do pieczenia i sodę; miksujemy dodajemy dwa całe jajka; miksujemy, dodajemy druga połowę mąki, pozostałe jajka oraz ekstrakt waniliowy.
ciasto jest gęste, ale takie ma być. Bakalie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem długiej keksówki, lub dwóch mniejszych, wtedy będziemy mieli nieco niższy; ja tak właśnie zrobiłam. Pieczemy ok 50-60 min w 170st.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem...