Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5687
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1149
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1570
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5687
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1149
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1570
Składniki
1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące. 3) Orzechy posiekać. 4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę. 5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum. 6) Na koniec dodać przygotowane bakalie, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 min., do suchego patyczka. 8) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 9) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować pomarańczowym lukrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką. Upieczony, wystudzony keks dobrze jest również zawinąć w folię spożywczą na ok. 24 h, aby przeszło aromatem bakalii.