Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks z kolorowymi bakaliami"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 83
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2826
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 83
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2826
Składniki
Margarynę z cukrem ucieram mikserem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie wsypuję porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewam mleko oraz aromat, wyrabiam gładkie ciasto. Staram się kulistymi ruchami „wtłoczyć” do ciasta dużo powietrza, by było pulchniejsze.
Kandyzowane skórki dość drobno siekam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Wszystkie bakalie i pianę dodaję do ciasta i delikatnie mieszam całość łyżką.
Formę na keks (o długości 40 cm) wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wyrównuję wierzch. Piekę około 40-50 minut w tempe raturze 180 st. Sok z cytryny ucieram z cukrem pudrem na gładki lukier. Polewam zimny keks, dekoruję bakaliami.
Porcja zawiera ok. 330 kcal
Porcja kosztuje ok. 1,50 zł
ok. 80 min
<strong>Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego</strong>Źródło: Tina