Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks z owocami tropikalnymi"
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5735
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 134
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5735
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 134
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł
Ananas, papaję i mango kroimy na drobne kawałki. Kandyzowane banany rozkruszamy, dodajemy do pozostałych owoców razem z wiórkami kokosowymi, 2–3 łyżkami rumu i 2 łyżkami soku z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Jajka, 100 g cukru pudru, sól, 2 łyżki wody, cukier waniliowy miksujemy, aż masa zwiększy swoją objętość, stanie się biała i puszysta. Wtedy mieszamy ją z mąką i proszkiem do pieczenia, uważając, aby nie powstały grudki. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Ciasto łączymy z pokrojonymi kandyzowanymi owocami i przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na ok. 75 minut.
Do miski wsypujemy 25 g cukru pudru i łączymy z 2 łyżkami rumu oraz soku cytrynowego, aby powstała lukrowa masa. Smarujemy nią wierzch ostudzonego ciasta. Odstawiamy, aby lukier dobrze zastygł na keksie.
Wartość odżywcza porcji 290 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia