Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks z owocami tropikalnymi"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 428
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12387
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 428
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12387
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 84
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł
Ananas, papaję i mango kroimy na drobne kawałki. Kandyzowane banany rozkruszamy, dodajemy do pozostałych owoców razem z wiórkami kokosowymi, 2–3 łyżkami rumu i 2 łyżkami soku z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Jajka, 100 g cukru pudru, sól, 2 łyżki wody, cukier waniliowy miksujemy, aż masa zwiększy swoją objętość, stanie się biała i puszysta. Wtedy mieszamy ją z mąką i proszkiem do pieczenia, uważając, aby nie powstały grudki. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Ciasto łączymy z pokrojonymi kandyzowanymi owocami i przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na ok. 75 minut.
Do miski wsypujemy 25 g cukru pudru i łączymy z 2 łyżkami rumu oraz soku cytrynowego, aby powstała lukrowa masa. Smarujemy nią wierzch ostudzonego ciasta. Odstawiamy, aby lukier dobrze zastygł na keksie.
Wartość odżywcza porcji 290 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia