Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks z suszonymi owocami to kolejne super szybkie i proste ciasto z zeszytu mojej mamy ;) Keks jest trochę inny ponieważ owoce nie są obtoczone w mące i opadają na dno. Jednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze ;) Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka.
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Składniki
Wymiary keksówki 40 x 12 cm. Morele i śliwki kroimy na małe kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukrem na puszystą i jasną masę. Margarynę roztapiamy w rondelku i gorącą wlewamy do utartych żółtek cały czas ubijając. Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia również cały czas ucierając. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Do ubitych białek dodajemy drugą połowę cukru i ucieramy aż piana będzie gęsta i szklista. Pianę wraz z owocami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do wyłożonej papierem od pieczenia keksówki.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C (z termoobiegiem) przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy studzimy i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)