Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto limonkowe - bardzo ciekawe smakowo :)
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5334
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 409
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5334
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 409
Składniki
Rozdrabniamy herbatniki na okruchy
Masło roztapiamy, dodajemy do niego okruszki i mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy ok. 23 cm i dociskamy palcami do dna. Pieczemy 10 min. w temp. 160 C.
Limonki dokładnie myjemy w gorącej wodzie i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Starte limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Za pomocą miksera mieszamy żółtka na jednolitą masę i dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy. Do masy dolewamy sok, i dodajemy startą skórkę z limonki. Mieszamy ok. 3 min.
Nadzienie przekładamy do upieczonej bazy z herbatników , i pieczemy 15 min. w temp. 160 C. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy bitą śmietanę, na koniec dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Śmietanę rozprowadzamy po cieście. Ciasto dekorujemy plastrami limonki. Następnie odstawiamy do schłodzenia na całą noc.