Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto limonkowe - bardzo ciekawe smakowo :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 256
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4196
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1221
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 256
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4196
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1221
Składniki
Rozdrabniamy herbatniki na okruchy
Masło roztapiamy, dodajemy do niego okruszki i mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy ok. 23 cm i dociskamy palcami do dna. Pieczemy 10 min. w temp. 160 C.
Limonki dokładnie myjemy w gorącej wodzie i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Starte limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Za pomocą miksera mieszamy żółtka na jednolitą masę i dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy. Do masy dolewamy sok, i dodajemy startą skórkę z limonki. Mieszamy ok. 3 min.
Nadzienie przekładamy do upieczonej bazy z herbatników , i pieczemy 15 min. w temp. 160 C. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy bitą śmietanę, na koniec dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Śmietanę rozprowadzamy po cieście. Ciasto dekorujemy plastrami limonki. Następnie odstawiamy do schłodzenia na całą noc.