Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kielichy z jajkami"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Składniki
Ciasto rozmroź, pokrój na 8 kwadratów. Kokilki lub duże foremki do babeczek posmaruj masłem i wylep ciastem.
Boczek drobniutko pokrój, cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię i bez tłuszczu smaż boczek, aż wytopi się tłuszcz.
Włóż przygotowaną cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli. Do każdej foremki wylepionej francuskim ciastem wbij jajko, oprósz je solą i pieprzem. Na wierzch każdego jajka połóż trochę smażonego boczku z cebulą.
Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 15 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Podaj na gorąco. Do przyrządzenia kielichów można wykorzystać, np. kawałek kiełbasy.
Porcje: 8, : 30 min, Cena: 1,50 zł, Kalorie: 289 kcal
<strong>Katarzyna Sycik z Konina</strong>Źródło: Takie jest życie