Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Klasyczna wuzetka na śmietanie
  • Ciasta
  • Przepis na

Klasyczna wuzetka na śmietanie

05.05.2023 Odsłon: 11232
5.0 (28 oceny)

Przepis dnia: 26-05-2023

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na ciasto o smaku równie legendarnym jak historia jest powstania – klasyczną wuzetkę na śmietanie, oblaną polewę czekoladową i ozdobioną obowiązkowym kleksem z bitej śmietany. W wilgotnym, nasączonym, ale puszystym biszkopcie wyraźnie czuć nuty likieru kawowego. Zestalona bita śmietana jest delikatnie słodka i waniliowa, a kwaskowa konfitura przełamuje smak całości. Nic dziwnego, że wuzetka zawładnęła naszymi sercami!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka 18 x 28 cm, mikser

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3738

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1083

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3330

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 920

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 869

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 497

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3738

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1083

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3330

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 920

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 869

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 497

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Klasyczna wuzetka na śmietanie
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Biszkopt
  • 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki (30 g) mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki (30 g) gorzkiego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych lub 6 średnich jajek w temperaturze pokojowej, białka i żółtka osobno
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki (100 g) cukru
  • 2 czubate łyżki (30 g) cukru waniliowego
  • 60 ml oleju rzepakowego
Masa śmietanowa
  • 12 g żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 czubate łyżki (70 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Nasączenie
  • 100 ml likieru kawowego
  • 100 ml wody
  • 130 g konfitury porzeczkowej
Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki (36%)
Sposób przygotowania:
1

Do miski przesiej 100 g mąki tortowej, 30 g skrobi ziemniaczanej, taką samą ilość ciemnego kakao i jedną czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Do osobnej dużej, szklanej miski przelej 6 białek średnich jajek. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij je za pomocą miksera, aż staną się puszyste, a łopatki miksera zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Do puszystych białek dodaj 30 g cukru z wanilią i 100 g drobnego, białego cukru. Dodaj go w kilku w partiach, po około łyżeczce naraz, za każdym razem ubijając zawartość naczynia na wysokich obrotach do rozpuszczenia cukru w białkach. Powinno to zająć po około 30 sekund na porcję. Po dodaniu cukru ubijaj je jeszcze przez około minutę do uzyskania gęstej, lśniącej masy.

3

Dodaj pojedynczo 6 żółtek średnich jajek, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość miski na wysokich obrotach. Po dodaniu żółtek zmniejsz obroty miksera na niskie i wlej do masy wąską strużką 60 ml oleju rzepakowego.

4

Dodaj do ciasta składniki suche. Zrób to w kilku partiach, po dwie, trzy łyżki naraz, za każdym razem delikatnie łącząc ze sobą zawartość naczynia za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do momentu, w którym przestanie być widoczna nierozmieszana mąka.

5

Przelej ciasto do formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Dno blaszki powinno być natłuszczone i wyłożone papierem do pieczenia, a boki czyste. Wierzch ciasta delikatnie wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki, a następnie lekko stuknij formą o blat, żeby wybić z ciasta duże bąble powietrza. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 35 – 40 minut, do suchego patyczka.

6

Formę z gotowym biszkoptem wyjmij z piekarnika i upuść ją na blat z wysokości około 50 cm. Następnie odstaw go do całkowitego wystudzenia.

7

Do niewielkiego dzbanka przelej 100 ml likieru kawowego i taką samą ilość wody. Zawartość naczynia przemieszaj do całkowitego połączenia i odstaw na czas stygnięcia biszkoptu.

8

Odetnij boki biszkoptu od formy i wyjmij go z blaszki. Przetnij go wzdłuż na mniej więcej dwie równe połowy. Opcjonalnie, zetnij górkę z wierzchu biszkoptu. Przełóż pierwszy blat na spód blaszki. Biszkopt nasącz solidną ilością przygotowanego wcześniej ponczu, wyłóż na niego 130 g kwaskowej konfitury i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni ciasta.

9

Do niewielkiej miski wlej 100 ml świeżo zagotowanej, gorącej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia energicznie wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny w wodzie i odstaw na kilka minut do wystudzenia.

10

Do osobnej, dużej miski przelej 500 ml zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 70 g cukru pudru oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera niemal na sztywno. Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i dokładnie je ze sobą połącz za pomocą rózgi. Po zahartowaniu żelatyny wlej ją wąską strużką do ubitej śmietany, stale mieszając śmietanę z płynem na niskich obrotach miksera.

11

Gotową masę śmietanową wyłóż na nasączony kakaowy blat i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni ciasta. Warstwę śmietany przykryj drugim blatem biszkoptu i delikatnie dociśnij go do masy, żeby wszystko ładnie się ze sobą skleiło. Nasącz wierzchni biszkopt resztą ponczu kawowego.

12

Do niewielkiej miski przełóż 100 g ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 ml śmietanki (36%). Naczynia wstaw do mikrofali na 20 sekund, wyjmij je, prze mieszaj jego zawartość i ponownie wkładam do mikrofali na 10-15 sekund. Cały proces powtarzaj do uzyskania gładkiej, czekoladowej polewy. Gotową polewę wylej bezpośrednio na wierzch wuzetki i rozprowadź ją cieniutką warstwą po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc do całkowitego zestalenia masy śmietanowej.

13

Podawaj wuzetkę pokrojoną w kostkę, udekorowaną kleksami z bitej śmietany.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki