Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klasyczny deser francuski z ciasta naleśnikowego"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 80
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1165
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 80
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1165
Składniki
Owoce umyj, oczyść z szypułek i osusz. Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki. Posyp łyżką cukru i polej wiśniówką, wymieszaj. Odstaw, by puściły sok. Przełóż na sitko, osącz.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Jajka ubij na gładką masę, wymieszaj z esencją. Delikatnie mieszając, dodawaj po łyżce mąki.
Na koniec wlej śmietankę i ponownie wymieszaj. Płaską formę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Ułóż owoce, zalej je ciastem. Wyrównaj wierzch. Piecz 35-40 minut w 180°C.
Wyjmij deser z piekarnika i zostaw do przestudzenia, najlepiej na kratce, by szybciej ostygł. Oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Pokrój na porcje, gdy całkowicie ostygnie.Źródło: Naj