Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski z makiem na słodko"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2823
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2823
Składniki
Mak opłucz na sitku, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy mak wystygnie, osącz go na sitku, trzykrotnie zmiel. Bakalie posiekaj.
Zmielony mak ponowie przesyp do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie oraz płatki migdałowe. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do ciasta.
Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw na 3–4 godziny do lodówki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 8–10 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą.
Wymieszaj z masą makową. Przed podaniem deser udekoruj plasterkami pomarańczy pokrojonymi na cząstki.Źródło: Tina