Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny maślany smak i chrupiący kokos. Ciasto na weekend idealne :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 564
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1791
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22039
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 564
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1791
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22039
Składniki
Wymieszać mąkę i płatki owsiane, zrobić zagłębienie i pokruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i podlać 3 łyżkami mleka. Drożdże przykryć mąką z brzegów miski. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do zaczynu razem z resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą mleka. Wszystko mocno zagnieść. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, dodać trochę mąki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto znów zagnieść i rozwałkować na wysmarowanej masłem prostokątnej blasze. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto się uspokoiło.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło na polewę rozpuścić. Dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko podgrzewać chwilę, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki owsiane i kokosa i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec 35 minut.
Ciasto doskonale smakuje z bitą śmietaną.