Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny maślany smak i chrupiący kokos. Ciasto na weekend idealne :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5580
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1064
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5152
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5580
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1064
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5152
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Składniki
Wymieszać mąkę i płatki owsiane, zrobić zagłębienie i pokruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i podlać 3 łyżkami mleka. Drożdże przykryć mąką z brzegów miski. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do zaczynu razem z resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą mleka. Wszystko mocno zagnieść. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, dodać trochę mąki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto znów zagnieść i rozwałkować na wysmarowanej masłem prostokątnej blasze. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto się uspokoiło.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło na polewę rozpuścić. Dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko podgrzewać chwilę, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki owsiane i kokosa i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec 35 minut.
Ciasto doskonale smakuje z bitą śmietaną.