Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowy obłoczek to połączenie biszkoptu, białej czekolady, wiórków kokosowych, a także egzotycznego smaku owoców. Brzmi świetnie, prawda?
Do tego przepisu przygotuj formę o średnicy ok. 21-23 cm.
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 211
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 396
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 282
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 671
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 211
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 396
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 282
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 671
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Najpierw ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Po chwili wsyp cukier i dalej miksuj na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj żółtka i miksuj na małych obrotach. Na koniec wsyp obydwa rodzaje mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do foremki, wyrównaj i piecz przez około 25-30 minut w 170 stopniach bez termoobiegu, z włączonym grzaniem góra i dół. W tym czasie przygotuj krem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z łyżką śmietany 30%. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Resztę śmietany ubij na wysokich obrotach aż do momentu, kiedy będzie robić się sztywna. Wtedy dodawaj mascarpone łyżka po łyżce, dalej miksując na wysokich obrotach. Na koniec dodaj ostudzoną czekoladę i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Nie miksuj długo, aby masa się nie zwarzyła. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość szpatułką lub łyżką.
Przestudzony biszkopt podziel na dwie lub trzy części, w zależności od tego, jaki jest wysoki. Przełóż blaty konfiturą, a także kremem. Zrób to w taki sposób, aby ostatnią warstwą była śmietana. Udekoruj wiórkami i truflami kokosowymi.