Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowy obłoczek to połączenie biszkoptu, białej czekolady, wiórków kokosowych, a także egzotycznego smaku owoców. Brzmi świetnie, prawda?
Do tego przepisu przygotuj formę o średnicy ok. 21-23 cm.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Najpierw ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Po chwili wsyp cukier i dalej miksuj na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj żółtka i miksuj na małych obrotach. Na koniec wsyp obydwa rodzaje mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do foremki, wyrównaj i piecz przez około 25-30 minut w 170 stopniach bez termoobiegu, z włączonym grzaniem góra i dół. W tym czasie przygotuj krem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z łyżką śmietany 30%. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Resztę śmietany ubij na wysokich obrotach aż do momentu, kiedy będzie robić się sztywna. Wtedy dodawaj mascarpone łyżka po łyżce, dalej miksując na wysokich obrotach. Na koniec dodaj ostudzoną czekoladę i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Nie miksuj długo, aby masa się nie zwarzyła. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość szpatułką lub łyżką.
Przestudzony biszkopt podziel na dwie lub trzy części, w zależności od tego, jaki jest wysoki. Przełóż blaty konfiturą, a także kremem. Zrób to w taki sposób, aby ostatnią warstwą była śmietana. Udekoruj wiórkami i truflami kokosowymi.