Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kołacz drożdżowy z wiśniami"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 598
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 68
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 598
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 68
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Składniki
Masło stop. Mleko podgrzej. Zdejmij z ognia, wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiej do miski. Dosyp sól i cukier. Dodaj 1 jajko, masło i mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta rozwałkuj na gruby placek. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie formy ułóż placek. Z pozostałego ciasta przygotuj 16 małych placuszków. Na każdym połóż kawałeczek marcepana. Placuszki zlep, uformuj kulki. Ustaw je na placku, wokół brzegu formy.
Wiśnie osącz na sitku. Pozostałe jajka utrzyj z twarożkiem i śmietaną. Wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Masę rozsmaruj na placku. Posyp wiśniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 45 minut. Ciasto wystudź i udekoruj np. paseczkami lukru.
ok. 2 godzin, 1 porcja 240 kcal.Źródło: Tina