Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz porzeczkowy"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2812
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2812
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki i wymieszaj z cukrem. Mleko podgrzej, rozpuść w nim masło i drożdże. Wlej do miseczki z mąką i cukrem. Dodaj jajka. Zgnieć. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk, odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę.
Porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, opłucz, osusz i posyp cukrem waniliowym. Dodaj pokruszone biszkopty. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, oderwij ok. 1/3. Pozostałym ciastem wylep tortownicę. Na spód włóż masę porzeczkową. Brzeg placka zawiń do środka.
Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Zrób z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz je 50 minut w 180°C. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj