Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe ciasteczka, smak dzieciństwa.. Polecam na szare, sobotnie popołudnie:) Ich jedyną wadą jest to, że szybko znikają ze stołu!
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1172
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1172
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru i mlekiem. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem, dodać jajko, rozczyn z drożdży i śmietanę, następnie wyrobić szybko ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę, może być na całą noc.
Ciasto wałkować na grubość ok. 1 cm, wycinać kwadraty, napełniać marmoladą, masą makową (jak do makowca) lub masą serową (40dkg białego sera wymieszać z jajkiem i proszkiem budyniowym).
Sklejać przeciwległe rogi tworząc takie "półkoperty". Jeśli rogi nie chcą się skleić można im pomóc smarując je mlekiem.
Piec kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180o. Po wystygnięciu dekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub soku z cytryny:)