Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ładnie się prezentuje, dobrze smakuje a dodatek czekoladowego likieru sprawia, że krem nabiera głębszego, lekko orzeźwiającego smaku.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Wciąż miksując dodawać po jednym całym jajku i przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na cztery równe części: Do jednej dodać 3 łyżki "suchego" maku Do drugiej 1 łyżkę kisielu wiśniowego Do trzeciej 1 łyżkę ciemnego kakao Do czwartej 2 łyżki wiórków kokosowych Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i wykładać po łyżce każdej masy. Delikatnie wyrównać powierzchnię i piec 45 minut w tem. 175 stopni. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Można nasączyć lub posmarować dowolnym dżemem lub galaretką.
W szklance zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier.Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń. Przykryć folią by nie dopuścić do utworzenia się kożucha i ostudzić. Utrzeć miękkie masło na "puch" i wciąż ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu na przemian z likierem czekoladowym. Na końcu wlać rozmieszaną w czterech łyżkach gorącej wody żelatynę. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, zetrzeć pół czekolady , przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć i wstawić na 15 minut do lodówki. Resztę masy wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać, zrobić wzory tzw. "rowki" i zetrzeć resztę gorzkiej czekolady. Schłodzić przez noc.