Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pracochłonne ale warte smaku. Pieczemy dwa cienkie biszkopty: jeden z odrobiną różowego i zielonego barwnika i drugi z dodatkiem kakao.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12550
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12550
Składniki
KOLOROWY BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI: Upiec dwa cienkie biszkopty. Jeden z dodatkiem kakao a drugi z odrobiną zielonego i różowego barwnika. Proporcje na jeden z nich: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku 2 łyżki gorącej wody odrobina zielonego i różowego barwnika Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem. Dodać gorącą wodę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną zostawić jasną, do drugiej dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego a do trzeciej barwnik różowy. Wylewać łyżkami na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Piec 20 minut w 175 stopni. Zimny nasączyć. Podobnie przygotować drugi biszkopt, tylko do części ciasta dodać łyżeczkę kakao.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, dodać serek. Wyłożyć na ciemny biszkopt. W kolorowym biszkopcie wyciąć kieliszkiem małe otwory. Wyłożyć na masę śmietankową. Galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. W każdy otwór włożyć po 3 borówki. Zalać galaretką. Ciasto oblać czekoladą. Udekorować płatkami migdałowym.