Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto przekładane konfiturą z galaretką ,smaczne dla gości i do kawy.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Składniki
Przygotować 3 ciasta :Pierwsze ciasto ,2 jajka ,8 dag cukru ,8 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek , białka ubić na sztywno,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,ubić żółtka. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 36 x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto ,piec 15 min lub do suchego patyczka.
Drugie ciasto przygotować identycznie jak pierwsze z takich samych składników ,tylko na koniec mieszania dodać 2 łyżki maku.
Trzeci placek przygotować jak pierwszy z takich samych składników ,tylko pod koniec mieszania dodać łyżkę kakao i 2 łyżki wody.
Konfiturę ze słoiczka zagotować wymieszać z galaretką ,lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto upieczone pierwsze.
Przykryć ciastem upieczonym z dodatkiem maku.Jabłka obrać zetrzeć na tarce u grubszych otworach dodając 6 dag cukru ,pod koniec smażenia wymieszać z zieloną galaretką , wyłożyć na ciasto z makiem.
Przykryć ciastem z kakao.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,rozprowadzić po cieście ,posypać posypką.
Schłodzić w lodówce 2 godz.