Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W lodówce leżały sobie serki, galaretki zawsze w domu są więc co tu dużo mówić, powstał pyszny serniczek na zimno którym zachwycała się rodzinka. Sernik wyszedł bardzo smaczny i szybko znikł ze stołu.
tortownica, garnek, łyżka, miseczki na galaretki , nóż,
Składniki
Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml. gorącej wody i włożyć do lodówki do wystudzenia i lekkiego stężenia. To samo zrobić z galaretkami truskawkowymi dodając dodatkowo 2 łyżeczki żelatyny. Wystudzoną lekko stężoną galaretkę cytrynowa połączyć z dwoma serkami Danio(400 g,). To samo zrobić z galaretką truskawkową (połączyć z Danio 400 g, + śmietana 18 % 200 g,) Dodatkowo rozpuścić w mniejszej ilości jak na opakowaniu 3 kolory galaretek każdą osobno, aby przygotować z nich kryształki na górę sernika. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. lekko wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć biszkoptami okrągłymi. Na biszkopty przełożyć masę serową cytrynową, włożyć do lodówki na kilka minut, na masę serowo - cytrynową nałożyć masę serowo - truskawkową i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowy sernik wyjąc z tortownicy na paterę lub talerz. Górę udekorować kryształkami wcześniej przygotowanych galaretek.
Sernik po wyjęciu z tortownicy.
Sernik gotowy do podania.
Pyszny serniczek gotowy.