Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny i lekki tort, dobry dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi ciastami ;)
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3308
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 263
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5419
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5048
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3308
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 263
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5419
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5048
Składniki
Za tort trzeba zabrać się dzień przed podaniem, ponieważ krem musi chłodzić się w lodówce przez noc. Zaczynamy od biszkoptu: mąkę mieszamy z kakao oddzielamy żółtka od białek białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier wciąż miksując. Dodajemy pojedynczo żółtka nadal miksując. Wsypujemy wymieszana wcześniej mąkę z kakao i łączymy składniki mieszając łyżka (żeby nam nie opadło ciasto. tortownice 22 cm (w moim przypadku forma serce) wykładamy na dnie papierem, boków nie smarujemy ciasto przelewamy do formy, i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni. Pieczemy do "suchego patyczka" około 40 min
Krem: do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, podgrzewamy ją i wsypujemy połamaną białą czekoladę oraz cappuccino. mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia składników zdejmujemy z palnika, studzimy i chowamy do lodówki na całą noc (około 12 godzin)
Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na 3 części. Szykujemy Likier kawowy ( w moim wypadku mocna kawa z cukrem i wódką), którego potrzebna nam będzie niecała szklanka. Krem wyjmujemy z lodówki i ubijamy aż zgęstnieje, można dodać śmietan-fix czy coś podobnego, żeby mieć pewność, że krem sie ubije. Jeśli nie chcemy kolorowego kremu, to nic więcej z nim nie robimy, jednak jeśli chcemy, żeby krem był kolorowy to dodajemy barwnik spożywczy i miksujemy, lub (tak jak u mnie) dzielimy krem na 4 części, i do każdej z nich dodajemy barwnik po czym mieszamy.
Kładziemy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go 1/3 szklanki likieru. na to wykładamy 1/4 naszego kremu, rozprowadzamy po całym blacie. przykrywamy kolejną warstwą ciasta, którą również nasączamy i kładziemy kolejną warstwę kremu. przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go i kładziemy krem. można również krem położyć na boku ciasta, dobrze to się prezentuje, jeśli krem jest jednokolorowy. Smacznego ;)