Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto z lekką masą śmietankową i bananami. Pięknie prezentuję się na stole i jest przede wszystkim mega smaczne.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Na początku przygotujemy ciasto czekoladowe. Do rondla wlewamy olej, wodę, wsypujemy pół szklanki cukru, kakao. Całość zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia i rozpuszczenia się składników. Przygotowaną polewę czekoladą odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka wbijemy do miski, wsypujemy 3/4 cukru i miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie stopniowo wlewamy polewę czekoladową i mieszamy do połączenia się składników. Następnie również partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( możemy zastąpić sodą oczyszczoną). Mieszamy do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (26 cm). Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka. Ciasto studzimy. Następnie odcinamy w górę ciasta. Łyżką wyjmujemy środek, zostawiamy około 1 cm spodu i brzegów. Pozostałość ciasta kruszymy. Banany obieramy ze skóry i możemy pokroić na mniejsze kawałki tak aby ładnie ułożyły nam się na spodzie ciasta. Układamy dość ścisło. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę startej czekolady dodajemy do masy, drugą część do pokruszonego ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, studzimy i dodajemy do masy, mieszamy. Masę śmietankową wykładamy na banany, tworzymy zgrabny kopczyk. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto. Kopiec kreta chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.