Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto z lekką masą śmietankową i bananami. Pięknie prezentuję się na stole i jest przede wszystkim mega smaczne.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 350
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 1331
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 68
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 74
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 350
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 1331
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 68
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 74
Składniki
Na początku przygotujemy ciasto czekoladowe. Do rondla wlewamy olej, wodę, wsypujemy pół szklanki cukru, kakao. Całość zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia i rozpuszczenia się składników. Przygotowaną polewę czekoladą odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka wbijemy do miski, wsypujemy 3/4 cukru i miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie stopniowo wlewamy polewę czekoladową i mieszamy do połączenia się składników. Następnie również partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( możemy zastąpić sodą oczyszczoną). Mieszamy do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (26 cm). Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka. Ciasto studzimy. Następnie odcinamy w górę ciasta. Łyżką wyjmujemy środek, zostawiamy około 1 cm spodu i brzegów. Pozostałość ciasta kruszymy. Banany obieramy ze skóry i możemy pokroić na mniejsze kawałki tak aby ładnie ułożyły nam się na spodzie ciasta. Układamy dość ścisło. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę startej czekolady dodajemy do masy, drugą część do pokruszonego ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, studzimy i dodajemy do masy, mieszamy. Masę śmietankową wykładamy na banany, tworzymy zgrabny kopczyk. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto. Kopiec kreta chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.