Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kopiec kreta z owocami to kolejna wariacja na temat popularnego deseru. W oryginalnej wersji przygotowuje się go z bananami, w letniej - z truskawkami czy malinami, a jesiennej - z jabłkami czy gruszkami. Bazę zawsze stanowi czekoladowe ciasto połączone z lekkim i puszystym kremem. Odkryj, jak zrobić kopiec kreta z owocami - w tym przypadku - z gruszkami.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4443
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4443
Składniki
Jajka wbij do głębokiej miski. Dodaj szczyptę soli i cukier. Ubij na puszystą, jasnożółtą masę.
Mąkę tortową przesiej do osobnej miski. Dodaj do niej też mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Przemieszaj do połączenia składników. Dodawaj porcjami do ubitej masy jajecznej. Za każdym razem tylko delikatnie mieszaj. Na końcu wlej olej i ponownie ostrożnie przemieszaj.
Okrągłą formę natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudź ciasto i odkrój z niego odstający wierzch. Wydrąż środek, zostawiając ok. centymetrowy margines na bokach. Z wydrążonego środka zrób kruszonkę (ciasto po prostu pokrusz w rękach).
Zabierz się za masę. Połowę gruszek zmiksuj, a drugą - pokrój na małe kawałki. 3/4 szklanki napełnij syropem spod owoców - przelej do rondla i podgrzej. Następnie rozpuść w nim galaretkę, wymieszaj dokładnie i wystudź.
Gdy galaretka będzie tężeć, ubij śmietanę, delikatnie dodaj jogurt i miksuj do połączenia. Dorzuć jeszcze zmiksowane gruszki i wymieszaj drewnianą lub silikonową łopatką czy łyżką. Dodaj wtedy tężejącą galaretkę i zmiksuj w aksamitny krem.
Wydrążone w cieście miejsce wypełnij połową kremu. Wciśnij kawałki gruszek. Drugą połowę kremu wyłóż na wierzch, formując kopiec (na środku użyj więcej masy). Na koniec posyp jeszcze ciasto kakaową kruszonką. Dociśnij delikatnie kruszonkę do kremu, żeby się skleiły. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Kopiec kreta z owocami gotowy!