Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto kopiec skrzata, z frużeliną truskawkową i kremem straciatella. Ciasto te jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Ciasto. Szpinak i 1/4 szkl. oliwy blendujemy . Jajka ubijamy z cukrem. Miksujemy aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy oliwę, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Pieczemy w funkcji góra dół 180*C - 50/60 min. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto się wystudzi odkrawamy jego przyrumienioną górę około 1 cm. Wydrążamy środek w ten sposób, aby został 2,5 cm. brzeg i cały spód (patrz film). A ścięte części ciasta kruszymy.
Frużelina truskawkowa: 200 g truskawek blendujemy na mus i przekładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego. Dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy frużelina się wystudzi wstawiamy ją do lodówki. Schłodzoną i gęstą frużelinę przekładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia frużeliny. Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut.
Krem straciatella: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym zielonym ciastem lekko je dociskając do masy straciatella. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi: - zamiast truskawek można dać maliny. - aby uzyskać ładny zielony kolor szpinak powinien być świeży, najlepiej baby i bez łodyżek, tylko listki. I bardzo dobrze zblendowany na papkę.