Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopiec skrzata to nietypowe ciasto, bo przyrządzisz je niemal całkowicie jedynie przy użyciu blendera! Tak, zero ręcznego miksowania – wkładasz wszystko i naciskasz przycisk! A efekt? Zaskakujący! Mocno zielone, słodkie i rozpływające się w ustach ciasto z kopcem śmietankowo-waniliowym urozmaici każdy dzień i świetnie sprawdzi się także z różnego rodzaju ważniejszych okazji.
średnica formy: 23 cm
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1435
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 340
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1707
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1435
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 340
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1707
Składniki
Przygotuj ciasto. Szpinak włóż do blendera razem z jajkami, wanilią, cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę. Usuń górną zatyczkę otworu w blenderze i w trakcie pulsowania dolewaj powoli olej, na niskich obrotach. Mąkę przesiej przez sitko i dodawaj je do masy szpinakowej w czterech częściach, po każdej z nich dobrze blendując do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 30-45 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj wykałaczką gotowość co ok. 10 minut po upłynięciu pół godziny. Całkowity czas pieczenia zależy od wilgotności użytych liści. Ciasto wyjmij i całkowicie ostudź, a następnie pokrój je na dwa blaty, nie przejmując się zbytnio górną warstwą – za chwilę ją pokruszysz.
Przygotuj krem. Serek utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i śmietankę. Jeśli konsystencja będzie dalej zbyt zwarta, możesz dodawać stopniowo po ½ łyżeczki śmietany do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.
Złóż ciasto. Na dolny spód ciasta wyłóż przygotowany krem i uformuj z niego wysoki kopiec. Odkrojoną wcześniej górną część ciasta pokrusz na drobne okruchy za pomocą palców lub robotem kuchennym. Połowę posyp na ciasto i delikatnie dociśnij. Następnie wysyp drugą połowę, maskując ewentualne dziury. Ciasto Kopiec Skrzata wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno, posypane owocami granatu i owocami leśnymi: malinami, jagodami, jeżynami.