Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki są aromatyczne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Choinki z pierników to pomysł na dekorację świątecznego stołu, pięknie się prezentują, cudnie pachną i po świętach szybko znikają.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 31
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 145
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 157
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 298
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 31
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 145
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 157
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 298
Składniki
Miód, podgrzać w garnuszku, dodać masło, wymieszać, przestudzić, połączyć z przyprawami.
Wszystkie gatunki mąki wymieszać z kakao i cukrem pudrem, dodać płynny miód z przyprawami, całe jajka, śmietanę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.
Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremkami o różnej wielkości i kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić.
Lukier z białka: Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości. Pierniczki układać na białym lukrze i ozdobić według uznania. (Pierniczki na choinki można wykrawać foremkami w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.)