Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki są aromatyczne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Choinki z pierników to pomysł na dekorację świątecznego stołu, pięknie się prezentują, cudnie pachną i po świętach szybko znikają.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 955
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 955
Składniki
Miód, podgrzać w garnuszku, dodać masło, wymieszać, przestudzić, połączyć z przyprawami.
Wszystkie gatunki mąki wymieszać z kakao i cukrem pudrem, dodać płynny miód z przyprawami, całe jajka, śmietanę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.
Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremkami o różnej wielkości i kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić.
Lukier z białka: Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości. Pierniczki układać na białym lukrze i ozdobić według uznania. (Pierniczki na choinki można wykrawać foremkami w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.)