Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki są aromatyczne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Choinki z pierników to pomysł na dekorację świątecznego stołu, pięknie się prezentują, cudnie pachną i po świętach szybko znikają.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 166
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40336
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5124
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 166
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40336
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5124
Składniki
Miód, podgrzać w garnuszku, dodać masło, wymieszać, przestudzić, połączyć z przyprawami.
Wszystkie gatunki mąki wymieszać z kakao i cukrem pudrem, dodać płynny miód z przyprawami, całe jajka, śmietanę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.
Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremkami o różnej wielkości i kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić.
Lukier z białka: Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości. Pierniczki układać na białym lukrze i ozdobić według uznania. (Pierniczki na choinki można wykrawać foremkami w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.)