Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasteczka owsiane z korzenną nutą i dodatkiem suszonych śliwek. Świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser lub energetyczna przekąska w ciągu dnia. Z filiżanką kawy lub ciepłego kakao tworzą niesamowicie zgrany duet :)
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 110
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 210
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1277
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 110
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 210
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1277
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Dodajemy do niego miód gryczany oraz jajka i dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy i pokrojone suszone śliwki. Suche składniki łączymy z mokrymi składnikami z rondelka i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 13 - 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia (tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie). Przechowujemy je w puszce, dużym słoju lub pojemniku próżniowym. Życzę smacznego! :)