Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oj uwielbiamy przepisy, które na pozór proste, dają tak cudowny efekt. Najlepszym przykładem na taki właśnie wypiek jest ciasto korzenne na bazie dyni i jabłka. Smak po upieczeniu tej słodkości zaskakuje, ciasto jest niebywale wilgotne, a nuta cynamonu otula niczym ciepły koc w zimowy wieczór. Propozycja zaciągnięta z mojewypieki.com, jednak tam spotkamy się z tym wypiekiem w formie muffinek, my postanowiłyśmy zaproponować ten deser w formie okrągłego ciasta. Kilka składników, do których połączenia nie potrzebujemy nawet miksera, czyż może być coś prostszego? Palce lizać :)
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 115
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 115
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Rozpoczynamy od przygotowania puree z dyni. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dynię dokładnie myjemy i kroimy w plastry, usuwając miękki miąższ wraz z pestkami. Porcje dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości dyni, a gotowa dynia musi być bardzo miękka. Małe i średnie dynie pieką się do miękkości około 30 minut, duże dynie, nawet około 1h. Miękką dynię studzimy i obieramy ze skórki, która schodzi z łatwością. Obraną dynię blendujemy, lub przecieramy przez sitko. Gotowe puree możemy użyć do ciasta, a pozostały miąższ możemy zamrozić, przyda się podczas kolejnych wypieków. Jeśli posiadasz zamrożone puree z dyni wystarczy je odmrozić, odmierzyć i użyć do ciasta.
W jednej misce umieszczamy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamon oraz sól. W drugiej misce umieszczamy: jajka, olej, puree z dyni, obrane i potarte na tarce o grubych oczkach tarce jabłko oraz cukier- łączymy roztrzepując rózgą kuchenną. Do mokrych składników wsypujemy suche i rózgą kuchenną mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy około 25cm wyłożonej papierem do pieczenia posypujemy delikatnie cukrem demerara i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest wypieczone). Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem ( 1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżeczki wody, 1 łyżeczka cynamonu).