Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Korzenne ciasto z masą orzechową"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Marchewki (wybierz średnie – duże będą sparciałe) obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Mąkę, proszek, sodę, wszystkie przyprawy i szczyptę soli wymieszaj. Wsyp do marchewek partiami, za każdym razem ugniatając i równomiernie rozprowadzając na nich mąkę.
Cukry wymieszaj z jajkami i jogurtem. Dodaj do marchewek, wymieszaj. Powolutku wlewaj olej, cały czas mieszając (ciasto będzie dość rzadkie). Sprawdź, czy nie należy dodać więcej przypraw – ale uwaga, w trakcie pieczenia przyprawy stają się bardziej intensywne.
Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 40 minut. Zmniejsz do 160°C, piecz jeszcze 10 minut. Ostudź. Przekrój na dwa placki (ciasto w środku powinno być wilgotne).
Masa: masło zmiksuj. Dodawaj po łyżce cukier puder, miksując (masa powinna nabrać kremowej konsystencji). Wsyp orzechy, dodaj rum, miód, po szczypcie soli, cynamonu i kroplę esencji pomarańczowej. Wymieszaj. Masą przełóż ciasta, udekoruj.Źródło: Chwila dla Ciebie