Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na błyskawiczny deser, który przypadnie do gustu wielbicielom pierników. Przygotujemy aromatyczne babeczki piernikowe nadziewane powidłami śliwkowymi i oblane przyjemną polewą czekoladową. Muffinki są niesamowicie aromatyczne, a smak przypraw jest wyraźny, ale nie przesadny. Do tego mamy powidła śliwkowe, które przełamują smak przypraw, a polewa dodaje całości głębokiego, czekoladowego smaku. Prosty, szybki deser, który sprawdzi się idealnie jako słodka przekąska do kawy lub ozdoba świątecznego stołu.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 185
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22413
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 209
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 185
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22413
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 209
Składniki
Do dużego dzbanka wlej 200 ml mleka. Dodaj do niego jedno duże jajko, 100 g płynnego miodu i 90 ml oleju rzepakowego. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą rózgi do rozpuszczenia miodu i uzyskania w miarę jednolitego płynu.
Do osobnej dużej miski wsyp 300 g mąki tortowej, 120 g drobnego białego cukru, 40 g kakao i jedną czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dopraw wszystko szczyptą soli, łyżką cynamonu, łyżeczką suszonego imbiru i taką samą ilością gałki muszkatołowej, mielonych goździków i mielonego ziela angielskiego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Zamiast poszczególnych przypraw możesz użyć gotowej przyprawy do piernika.
Wlej płyny do składników suchych i krótko wymieszaj ciasto przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do chwili, aż mąka przestanie być widoczna. Uważaj, żeby nie przemieszać ciasta, bo wtedy gotowe babeczki wyjdą ciężkie i zbite.
Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Na początku do każdej papilotki włóż czubatą łyżkę ciasta i pozwól mu się rozlać po całej powierzchni. Następnie na ciasto wyłóż łyżeczkę powideł śliwkowych. Ułóż je na środku każdej babeczki i delikatnie pomóż im się zatopić w cieście czekoladowym. Wtedy przykryj je drugą, czubatą łyżką ciasta czekoladowego.
Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, aż góra babeczek będzie sprężysta w dotyku.
Gotowe muffinki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie przez godzinę lub dwie.
Opcjonalnie, udekoruj babeczki. Do niewielkiej miski przełóż 100 g ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 ml śmietanki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na około 45 - 60 sekund, mieszając zawartość o 15 sekund. Polewa jest gotowa, kiedy płyn stanie się całkowicie gładki, bez wyraźnie widocznych grudek czekolady. Polewę można przygotować też w kąpieli wodnej lub podgrzać śmietankę na gazie, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut i wymieszać do uzyskania gładkiego płynu.
Gotową polewę wylej na wystudzone muffinki. Każdą babeczkę posyp odrobiną kolorowej posypki lub wiórków czekoladowych. Tak przygotowane muffinki odstaw do zastygnięcia polewy.
Smacznego!