Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenny torcik z warstwą karmelu"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawami i solą. Jabłka obierz i zetrzyj na mus. Wlej olej i wodę, dodaj mak, dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyrównaj wierzch i piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij, ostudź, przekrój na 2 blaty.
Zimną kremówkę ubij mikserem. Masę krówkową rozpuść w kąpieli wodnej z połamaną na kawałki czekoladą. Połową masy przełóż blaty. Śmietaną posmaruj wierzch i boki ciasta.
Resztę masy krówkowej rozprowadź na wierzchu torciku. Udekoruj wierzch kleksami z bitej śmietany, posyp makiem, a boki mielonymi orzechami. Przed podaniem schłodź.
Domowa polewa karmelowa
Możesz przygotować ją wcześniej i trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Im dłużej ją gotujesz, tym będzie bardziej gęsta.
3/4 szkl. drobnego cukru i 1/4 cukru waniliowego podgrzej w garnku z grubym dnem aż do uzyskania brązowego koloru. Mieszając, wlej 1/4 szkl. wody i dodaj 2 łyżki masła.
Gdy wszystko się połączy, zdejmij garnek z ognia i wlej 1/2 szkl. kremówki 30%. Ciągle mieszając, postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż zgęstnieje.Źródło: Naj