Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kostka cytrynowa to połączenie dwóch smaków i konsystencji – miękkiego i lekko ciągnącego się, słodkiego ciasta kruchego i cierpkiego, mocno kwaskowatego nadzienia cytrynowego. Całość doskonale orzeźwia i odświeża, idealnie sprawdzi się latem, ale także jesienią czy zimą, kiedy szukasz sposobu na zwiększenie podaży witaminy C. To idealne ciasto, kiedy nagle odwiedzili cię niespodziewani goście, a ty poza podstawowymi składnikami, masz tylko… cytryny. Kto powiedział, że nie można z nich przyrządzić nic pysznego?
wymiary formy: 25x35 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4577
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418011
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4577
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418011
Składniki
W misce miksera elektrycznego utrzyj masło i cukier puder. Dodaj sól i mąkę. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Rozłóż ciasto równomiernie w blaszce o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i ubijaj, aż do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji.
Po upieczeniu ciasta wylej nadzienie cytrynowe i wstaw całość do piekarnika na kolejne 20–25 minut.
Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudź i pokrój na kwadraty.
Kostkę cytrynową posyp cukrem pudrem i podawaj na zimno. Przechowuj ją w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 4 dni.