Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-05-2016
Mocno czekoladowe ciasto przełożone pysznym kremem chałwowym z dodatkiem pokruszonej bezy. Słodycz ciasta przełamuje dość spora ilość konfitury wiśniowej. Całość oblana przepyszną i puszystą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo dobre, mocno kremowe i na pewno wszystkim będzie smakowało, tego jestem pewna:)) Polecam wypróbować przepis:))
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 450
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 474
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2012
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35239
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 450
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 474
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2012
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35239
Składniki
CIASTO CZEKOLADOWE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przygotować formę o wymiarach 21 cm X 23 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 150 st. C, termoobieg. Masło rozpuścić w garnku. Zdjąć z palnika. Do gorącego rozpuszczonego masła dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia. Do lekko przestudzonej czekolady wbić dwa jajka i energicznie wymieszać masę dużą łyżką. Wlać mleko oraz likier i wymieszać. Do suchych składników wlać czekoladową masę z garnka. Wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta czekoladowego. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 38 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
KREM CHAŁWOWY: Z budyniu i mleka ugotować budyń. Ugotowany budyń przykryć folią aluminiową i odstawić do całkowitego ostudzenia. W misie utrzeć masło na puch. Do utartego masła dodawać partiami ostudzony budyń i ucierać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i wymieszać.
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę kremówkę ubić i postawić na palniku. Zagotować i odstawić z palnika. Dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitego kremu czekoladowego. Odstawić do ostudzenia.
SKŁADANIE CIASTA: Ciasto czekoladowe przekroić wzdłuż na dwa blaty. Położyć pierwszy blat i posmarować go połową konfitury wiśniowej. Na konfiturę położyć 2/3 kremu chałwowego i pokruszyć ok. 25 g bezików równomiernie na kremie chałwowym. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować pozostałą konfiturą wiśniową, rozłożyć 1/3 kremu chałwowego, równomiernie go rozsmarowując na całej powierzchni. Polać ostudzoną polewą czekoladową i udekorować małymi bezikami. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Kroić ostrym nożem (wcześniej, najlepiej polać go gorącą wodą).