Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kostki dyniowe z bitą śmietaną"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2814
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2814
Składniki
Orzechy i biszkopty zetrzyj na drobno. Wymieszaj je z cukrem i roztopionym masłem. Włóż do wysokiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie dociśnij do dna tak, by powstała cienka warstwa.
Kilka kawałków dyni odłóż, a resztę ugotuj w wodzie do miękkości i odcedź. Ugotowaną dynię rozmiksuj. Masło pokrój na kawałki i utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj jogurt, zmiksowaną dynię i mąkę z przyprawą do piernika. Gotowe ciasto rozsmaruj na masie biszkoptowej w formie.
Piecz placek w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia w formie, a potem wyjmij wraz z papierem.
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem zwykłym i wanilinowym. Wyłóż ją i rozsmaruj grubą warstwą na gotowym cieście. Pokrój je na kawałki. Przed podaniem każdą porcję posyp pistacjami i udekoruj cząstkami dyni.
Czas przygotowania: 80 minut. Cena porcji: ok. 4,50 zł. Kalorie: porcja 400 kcalŹródło: Na żywo