Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kostki migdałowe z konfiturą"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1061
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 120
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1061
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 120
Składniki
Zagnieć ciasto: mąkę przesiej z proszkiem na stolnicę. Dodaj sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło i smalec. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy wbij jajko. Wlej śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj nadzienie: migdały wsyp na o rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Zrumień je. Przesyp na talerzyk i odłóż na chwilę, by przestygły. Wymieszaj je z konfiturą i likierem.
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód wylep plackiem. Na cieście rozsmaruj nadzienie.
Przygotuj bezę: białka wymieszaj z sokiem, ubij, powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj mąkę ziemniaczaną, wyłóż na ciasto.
Piecz ok. 45 minut w temp. 200 st. Po wystudzeniu oprósz kakao i udekoruj sosem karmelowym.Źródło: Tina