Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kostki orzechowe"
Polecam.
Odsłon: 137
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 148
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17092
Polecam.
Odsłon: 137
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 148
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17092
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą pianę. Dolać 100 ml wody i olej, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blachę z wyższymi krawędziami wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Rozsmarować w niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Ciasto chwilę studzić w blasze, potem wyjąć na kratkę kuchenną.
Mleko z cukrem i drobno posiekanymi orzechami zagotować. Schłodzić, doprawić rumem. Wystudzone ciasto posmarować masą orzechową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Mleko w proszku i cukier puder przesiać do miski i utrzeć z masłem na gładką, nieklejącą się masę (jeśli zbyt się lepi, dodać nieco mleka w proszku). Rozwałkować ją między dwoma arkuszami folii spożywczej na cienki płat. Ułożyć go na masie orzechowej.
Polewę czekoladową rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Pokroić ciasto w kwadraty i udekorować je – po skosie – polewą. Kiedy polewa stężeje, ozdobić orzeszkami (zamiast laskowych można wziąć włoskie).Źródło: Życie na gorąco