Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krajanka czekoladowa z chrupiącą posypką"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 120 minut
Obie czekolady drobno posiekać. Śmietanę kremówkę mocno podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Przestudzić, wstawić do lodówki na 4 godziny.
Mąkę wymieszać w miseczce ze szczyptą soli oraz 7,5 dag cukru. Wbić jajko, dodać 7,5 dag miękkiego masła. Podgrzać lekko 150 ml mleka. Rozpuścić w nim drożdże. Wlać do miseczki. Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Wylepić nim spód natłuszczonej blachy i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 30 minut. Pozostałe 15 dag masła stopić z miodem i 15 dag cukru. Dodać płatki migdałowe, orzechowe oraz owsiane. Dolać 50 ml mleka, dobrze wymieszać, przestudzić. Potem rozsmarować na wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 16--20 minut. Placek wystudzić i rozciąć na dwa blaty. Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Blaty przełożyć czekoladowym kremem. Schładzać godzinę. Ciasto pokroić na paski 3 x 13 cm.Źródło: Życie na gorąco