Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łapcie rabarbar póki jest jeszcze dobry tzn. nie zawiera zbyt dużej ilości kwasów :) I powiem Wam coś jeszcze… z tym ciastem an dobrą sprawę nie trzeba się śpieszyć. spokojnie zrobić możecie je jesienią lub nawet do zimowej herbatki. Jak to tak? Ano uprażony, miękki rabarbar spokojnie możecie upakować w słoiki i przechowywać do wiosny podobnie jak jabłka na szarlotkę. Nie zmarnuje się, daję słowo – wykorzystacie go ponownie przygotowując właśnie to ciasto :) Czym się jeszcze różni? Mówiąc o cieście z rabarbarem mamy zazwyczaj w głowie ucierańca, kruche lub drożdżowe oprószone cukrem pudem. Nie tym razem. tutaj ciasto eleganckie, wystawne, wprost dla gości na urodzinowe (czy komunijne!) przyjęcie. W końcu to właśnie w maju króluje ta roślina. Pozmieniałam nieco przepis z domowych wypieków, pozostając przy tamtejszej nazwie. Zaczynamy biało czerwony odlot…
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 89
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 124
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 89
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 124
Składniki
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na puszystą masę, a następnie dodajemy powoli cukier miksując do jego rozpuszczenia. w drugiej misce ubijamy żółtka z kogel mogel. W szklance mieszamy ze sobą wodę, zwykłą z kranu w temp. pokojowej wraz z olejem. dolewamy powoli do żółtek i miksujemy. w osobnej misce łączymy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki z proszkiem uważając, aby nie zakurzyć całej kuchni! :) Ostatecznie dodajemy po łyżce gotowej masy do piany z białek i mieszamy. Blaszkę nieco większą niż zazwyczaj 30 na 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy i odklejamy od niego papier. Powinna się na nim zrobić taka skórka jak na biszkopcie – w foremce układamy ciasto właśnie tą skórką do góry.
Obrany i pokrojony drobno rabarbar zasypujemy cukrem. Ja nie zdejmowałam z niego skórki. dodajemy połowę soku i stawiamy pod przykryciem na najmniejszym palniku. Rabarbar powinien się dusić około godziny. Gdy cały zmięknie i się rozpadnie – sok mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do rabarbaru robiąc coś na kształt budyniu. Zagotowujemy. Jeszcze gorący wylewamy na ciasto i studzimy.
Trochę inna metoda na krem z ostatniego ciasta. Z mleka budyniu i cukru gotujemy budyń. Namoczoną żelatynę dodajemy do gorącego, dokładnie mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia. Śmietankę schładzamy i ubijamy na sztywno. Miksujemy też przestudzony budyń. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu do śmietanki i dokładnie lecz nie za długo miksujemy. Masę natychmiast przekładamy na ciasto i ewentualnie szpatułką lub widelcem robimy fale, wzorki. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Przez podaniem posypujemy wiórkami czekolady – czekoladę w temp. pokojowej „obieramy” nożykiem do warzyw.