Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krakowski torcik mazurkowy"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 40
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 45
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2730
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 181
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 128
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 40
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 45
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2730
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 181
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 128
Składniki
Masło zagnieść z mąką, zmielonymi migdałami, żółtkami oraz z 10 dag cukru pudru i cukrem wanilinowym. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję cienko rozwałkować. Plackami wylepić spody 4 jednakowych tortownic, uprzednio posmarowanych masłem. Ciasto ponakłuwać widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Kolejno wstawiać tortownice do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec po 10-15 minut.
Przygotować krem bezowy: białka ubić na sztywno, porcjami dosypując 7,5 dag cukru pudru. Marmoladę podgrzać, 10 dag wymieszać z pianą z białek i utrzeć na puszysty krem. Przełożyć nim wystudzone placki. Z pozostałej marmolady, cukru pudru i soku z cytryny utrzeć gładki lukier. Oblać nim wierzch i boki ciasta. Udekorować całymi migdałami i posiekanymi suszonymi morelami.
Jak sprawić, żeby lukier na cieście był idealnie gładki? Sposób jest prosty: natychmiast po nałożeniu lukru wszelkie nierówności wygładzamy nożem ogrzanym w gorącej wodzie.Źródło: Życie na gorąco