Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem frangipane to aksamitny krem migdałowy, który jest doskonałym nadzieniem do różnego rodzaju tart, ciast, tortów, croissantów. Wykonuje się go z zaledwie 4 składników i smakuje wyśmienicie ze świeżymi owocami lub ciastkami. Jego dużą zaletą jest możliwość od razu po przygotowaniu, co zajmie ci niecałe 10 minut. Krem jest typowy dla francuskiego cukiernictwa, gdzie liczy się nie tylko smak, ale też zapach i konsystencja. Składnik jest bazą w licznych tradycyjnych wypiekach.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2299
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3344
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1400
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2139
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2299
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3344
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1400
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2139
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Umieść masło i cukier puder w misie miksera i ubijaj przez 3-5 minut, aż masa będzie lekka i puszysta.
Dodawaj jajka, jedno po drugim, a przy ostatnim wlej także ekstrakt migdałowy.
Dodaj mąkę migdałową i mieszaj całość na niskich obrotach, do całkowitego połączenia.
Kremem frangipane nadziewaj tarty lub ciasta, przekładaj torty i desery. Możesz przechować krem także przez 2-3 dni w misce przykrytej folią spożywczą. Alternatywnie możesz go zamrozić w specjalnym pojemniku lub woreczku. Rozmrażaj w lodówce przed użyciem.
Krem jest przeznaczony do pieczenia.