Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowna śmietanka , rumowe rodzynki, bezy i bakalie. Jak nazwa wskazuje rodzynki sułtańskie. To moje wspomnienie luksusu w ciężkich czasach PRL-u. Ze znajomymi jeździliśmy do Domów Towarowych Centrum w których mieściła się kawiarenka z tym pysznym deserem.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 742
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 167
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31370
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 437
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 742
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 167
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31370
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 437
Składniki
Porcja dla 2 osób. Rodzynki sułtanki zalać do przykrycia gorącą wodą i łyżką rumu. Im dłużej poleżą tym lepiej, potem odcedzić. Schłodzoną śmietanę ubić pod koniec dodać oba cukry. Ubitą sztywną śmietanę podzielić na dwie części. Do jednej dodać część rodzynek w rumie, do drugiej kakao i łyżkę rumu, wymieszać. Na spód pucharków wkruszyć trochę bezy, nałożyć kakaową śmietankę, potem białą. Wierzch posypać resztą rodzynek, bezy i posiekanymi bakaliami. Można dodać owoce.