Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny krem do Ptysi,Eklerów smak dziecinstwa!Na wiecej inspiracji zapraszam na mój YouTube kanal Slodki Smak Pasji
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 182
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 398
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 203
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 182
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 398
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 203
Składniki
Zaczynamy od przygotowania syroku z cukru i wody. Do garnka wlewamy wode ,dodajemy cukier,doprowadzamy do wrzenia.
Syrop cukrowy gotujemy az bedzie lekko gęstniał i osiagnie temperature max.121 stopni.Nie kazdy ma termometr cukierniczy ,wiec sprawdzamy temperature za pomoca metody próby pióra.Potrzebny bedzie nam drucik ,który na koncówce skrecimy i zrobimy obroze,zaokraglimy.Wszystko dokladnie pokazane jest na filimiku pod spodem.
W tym czasie do czystej i suchej misy miksera wlewamy białka ,dodajemy szczypte soli i ubijamy na najwyzszych obrotach.
Wlewamy sok z połówki cytryny i ubijamy dalej.
W tym czasie sprawdzamy nasz syrop,zanuzamy drucik i dmuchamy jak banki mydlane ,jezeli mamy banki to wtedy nasz syrop jest gotowy.
Nie przerywajac ubijania wlewamy syrop do białek ,powoli ,ciagłym strumieniem i ubijamy tak długo az cała ta masa osiagnie temperature pokojowa podczas ubijania.
Krem jest gotowy do przekładnia ptysi,eklerów.SMACZNEGO!!!