Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny krem do Ptysi,Eklerów smak dziecinstwa!Na wiecej inspiracji zapraszam na mój YouTube kanal Slodki Smak Pasji
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2554
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2554
Składniki
Zaczynamy od przygotowania syroku z cukru i wody. Do garnka wlewamy wode ,dodajemy cukier,doprowadzamy do wrzenia.
Syrop cukrowy gotujemy az bedzie lekko gęstniał i osiagnie temperature max.121 stopni.Nie kazdy ma termometr cukierniczy ,wiec sprawdzamy temperature za pomoca metody próby pióra.Potrzebny bedzie nam drucik ,który na koncówce skrecimy i zrobimy obroze,zaokraglimy.Wszystko dokladnie pokazane jest na filimiku pod spodem.
W tym czasie do czystej i suchej misy miksera wlewamy białka ,dodajemy szczypte soli i ubijamy na najwyzszych obrotach.
Wlewamy sok z połówki cytryny i ubijamy dalej.
W tym czasie sprawdzamy nasz syrop,zanuzamy drucik i dmuchamy jak banki mydlane ,jezeli mamy banki to wtedy nasz syrop jest gotowy.
Nie przerywajac ubijania wlewamy syrop do białek ,powoli ,ciagłym strumieniem i ubijamy tak długo az cała ta masa osiagnie temperature pokojowa podczas ubijania.
Krem jest gotowy do przekładnia ptysi,eklerów.SMACZNEGO!!!