Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem z włoską bezą"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 225
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 288
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 100
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2172
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 225
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 288
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 100
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2172
Składniki
Cytryny sparz, wyszoruj. Z dwóch owoców zetrzyj skórkę, ze wszystkich cytryn wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru kryształu i z cukrem waniliowym na gładką masę. Wlej wino oraz kremówkę. Dodaj skórkę cytrynową. Miskę umieść w większym naczyniu z gotującą się wodą. Ubijaj masę na parze do zgęstnienia.
Sok z cytryn podgrzej, wymieszaj z żelatyną. Dodaj go do ubitego kremu. Odstaw, aby przestygł. 3 białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wsyp pół szklanki cukru, ubijaj 5 min. Połącz z kremem.
Krem przełóż do pucharków. Odstaw do stężenia. Ubij pozostałe białka. Resztę cukru wsyp do rondla, wlej tyle wody, aby go zakryła. Podgrzewaj do temp. 120 st. Cienką strużką, cały czas ubijając, wlej go do białek. Ubijaj 6-7 minut. Masą udekoruj krem, opal palnikiem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal cena 2,50 zł.
Kupując cytryny, bierz pod uwagę ich wielkość. Najlepsze są małe owoce. W dużych skórka jest przerośnięta i stanowi niemal połowę wagi. Warto też kupować owoce pachnące, bo mają więcej kwaśnego soku.Źródło: Świat kobiety