Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem żurawinowy w białych czapach"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 18
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5463
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 315
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 18
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5463
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 315
Składniki
Żurawinę opłucz, zalej wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, aż żurawina popęka. Ugotowane owoce przetrzyj przez sito. Przecier włóż do garnka, dodaj cukier i masło. Podgrzewaj, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą. Jajka lekko ubij i dodaj do żurawin. Mieszając, gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje (ok. 10 min). Ostudź, nałóż do kokilek.
Zrób włoską bezę. Zagotuj wodę z cukrem. Syrop podgrzej do 120oC (aż kropla wlana do zimnej wody będzie elastyczna). Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, wlej gorący syrop. Ubijaj dotąd, aż masa ostygnie. Bezę umieść w szprycy (rękawie) i nałóż na krem. Przypiecz z góry w piekarniku lub palnikiem.
GDOBRY POMYSŁ Krem możesz dowolnie wzbogacić, np. suszonymi żurawinami.Źródło: Świat kobiety